Het MKB heeft de weg omhoog gevonden

Toen de crisis zich in 2008 inzette, was het al snel duidelijk dat het MKB zwaar getroffen zou worden. Wat volgde waren talloze faillissementen en massa-ontslagen, met alle gevolgen van dien. Ook ZZP-ers hebben het de afgelopen jaren erg moeilijk gehad.

Gelukkig is er nu licht aan het einde van de tunnel. Sterker nog, de tekenen van herstel zetten zich inmiddels om in positiefe cijfers voor het MKB. Deze week presenteerde het IMK (Instituut voor het MKB) cijfers over een opvallende tendens binnen het MKB. Uit deze cijfers blijkt namelijk dat er een daling is in het aantal bijstandsaanvragen door zelfstandige ondernemers (14%) ten opzichte van 2013.

Een paar jaar terug lanceerde het IMK de zogenaamde IMK-index. Deze index laat zien hoe het er met het MKB voorstaat. De IMK-index wordt gebaseerd op het aantal zelfstandige ondernemers dat een bijstandsuitkering aanvraagt. Het is gebleken dat deze index een goede indicatie kan geven voor het aantal faillissementsaanvragen van dik 6 maanden later.

De tekenen van economisch herstel en het gereduceerde aantal bijstandsaanvragen onder ondernemers onderstrepen het gegeven dat het beter gaat met het MKB. Laten we hopen dat dit herstel zich doorzet in de komende jaren.