10% minder faillissementen in 2014

Goed nieuws voor de economie. Nadat 2 jaar lang het aantal faillissementen flink groeide, daalt het aantal faillissementen dit jaar met 10%. Dit is op zicht niet zo verrassend, omdat er al een tijd geleden geluiden kwamen dat de economie zich licht aan het herstellen is.

Een belangrijke oorzaak voor het herstel in Nederland heeft te maken met de landen om ons heen. In de hele EU is het aantal faillissementen nog nooit zo laag geweest sinds 2007. Omdat Nederland een echt exportland is, is het logisch dat de groeiende economie in andere landen een handje helpt bij het economische herstel.

Hoewel het dus goed gaat met de Nederlandse economie zijn er wel een aantal ontwikkelingen die de groeiende economie in de weg kunnen zitten. Zo verslechtert de Duitse economie – toch de belangrijkste handelspartner van Nederland – en kunnen de ontwikkelingen (economische sancties) omtrent Rusland van invloed zijn op de landelijk economie. Desondanks wordt wel verwacht dat het economische herstel van Nederland zich begin 2015 doorzet.

De herstellende economie is ook een goed teken voor de incasso branche. Veel mensen denken dat een incassobureau gebaat is bij veel faillissementen, maar het tegenovergestelde is waar. De incasso branche is hard getroffen gedurende de economische crisis. Er zijn namelijk heel wat incassobureaus omgevallen de laatste jaren.

De reden dat een incassobureau gebaat is bij een goede economie is dat er in een goede economie meer openstaande vorderingen zijn. Er zijn immers ook meer zakalijke transacties. Des te meer openstaande vorderingen en dus meer werk voor incassobureaus. Bovendien is een bedrijf eerder geneigd om een incassobureau in te schakelen wanneer het hiervoor geld heeft. Anders proberen bedrijven het eerst zelf op te lossen.